Müzik akışı endüstrisi daha doygun hale geldikçe, Youtube Music ve Spotify, gittikçe büyüyen bir kullanıcı kitlesine ulaşıyor. Her iki müzik akış hizmeti aynı özelliklere sahip gibi görünse de aralarında bazı farklılıklar var. YouTube Music ve Spotify arasında seçim yapmak zor olabilir. Peki, bu iki dev tam olarak nasıl birbirine karşı duruyor? Ve hangisi dinleme alışkanlıklarınızı en iyi şekilde tamamlıyor? Karar vermenizi kolaylaştırmak için Youtube Müzik ve Spotify ‘ı detaylı bir şekilde karşılaştırıyorum.
Spotify Nedir?
Spotify, İsveçli Daniel Ek ve Martin Lorentzon ‘un buluşudur. Uygulama Avrupa’da 2008’de piyasaya çıktı. 2011’de bir milyon abonesine ulaştıktan sonra hızla yükseldi . Bugün, mevcut en popüler müzik akışı hizmetlerinden biridir.
Youtube Music Nedir?
Youtube Music , Youtube tarafından Google altında geliştirilen bir müzik akışı hizmetidir. İlk olarak 2014 yılında Youtube Music Key olarak piyasaya sürüldü. Google Play Müzik’e tamamlayıcı bir video akışı hizmeti olarak tasarlandı. Uygulama, 2018’de Youtube Music haline gelmeden önce birkaç marka arasında el değiştirdi.
Youtube Music ve Spotify Ücretsiz Plan Karşılaştırma
Spotify ve Youtube Music, ücretsiz bir iş modeli üzerinde çalışır. Her iki hizmet de, kullanıcıların reklamlarla müzik akışı yapmasına olanak tanıyan ücretsiz planlar sunar. Aynı zamanda her ikisi de Premium hesaba yükseltme seçeneği sunar.
Her iki uygulamanın da ücretsiz plan tekliflerinde farklılar görebilirsiniz. Ücretsiz planlarda evet, içerik kitaplığının tamamına erişebilirsiniz, ancak bu içeriği nasıl dinleyeceğiniz farklıdır.
Hızlı ve kolay başvuru için bu farklılıkları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Youtube Music, ücretsiz kullanıcılara daha fazla hareket alanı sunuyor. Dolayısıyla, çok fazla kısıtlama olmaksızın müzik akışı yapmanıza izin veren sorunsuz bir platform arıyorsanız, bu daha iyi bir seçenek olabilir.
Ücretsiz Youtube Music, reklamları atlamanıza izin verirken, Spotify bunu yapmıyor. YouTube Music’de müziğinizi, karışık modda, kuyrukta veya bir çalma listesinden istediğiniz gibi dinleyebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz kadar şarkı atlayabilirsiniz. Spotify ise bu özgürlüğü yalnızca belirli çalma listeleriyle sınırlıyor. Spotify ‘da bir saatte ancak 6 şarkı atlayabilirsiniz.
Youtube Music’in belki de tek dezavantajı, kesintisiz dinleme için mobil uygulamanın açık kalması gerektiğidir. Ancak masaüstü uygulamasını kullanıyorsanız, bu bir sorun olmaz.
Fiyatlandırma ve Planlar
Her iki uygulama fiyatlandırma ve sunulan temel premium özellikler açısından neredeyse aynıdır. İşte Premium planların ve fiyatlarının hızlı bir dökümü:
Bu planlar, her iki platformda da aynı standart özellikleri sunar:
- Yüksek kaliteli ses akışı
- Reklamsız, isteğe bağlı oynatma
- Tüm içerik kitaplığına tam erişim
- Çevrimdışı dinleme için şarkı indirme seçeneği
Ek abonelik planları
Bireysel, Aile ve Öğrenci planlarının yanı sıra Spotify ayrıca bir Premium Duo planı da sunuyor. Bu, aynı adreste yaşayan iki kişinin indirimli 23,99 TL fiyatla iki ayrı Premium hesaba sahip olmasını sağlıyor .
Diğer akış hizmetlerine bonus erişim
Youtube Music’in Aile planının aksine, Spotify’ın Premium Aile planı, abonelere Spotify Kids’e erişim sağlar. Ayrıca Premium Öğrenci planına kaydolanlar için ek avantajlar da mevcuttur . %50 indirimin yanı sıra, öğrenciler iki popüler VOD akış hizmetine , Hulu ve SHOWTIME’a da erişebilir .
Öte yandan, Youtube Music, normal Premium planı aracılığıyla benzer bir avantaj sunar. Bir Youtube Premium hesabına kaydolanlar , Youtube Music Premium ve Youtube Originals’a otomatik olarak erişir. Temel olarak, aboneler üç farklı akış hizmeti için reklamsız, isteğe bağlı oynatma elde eder .
Peki hangisine yatırım yapmaya değer?
Sonuç olarak, Spotify görünüşte Youtube Music’i birden fazla şekilde geride bırakıyor. Sunduğu:
- Daha iyi ses kalitesi
- İki kişilik ek planla daha iyi abonelik esnekliği.
- Spotify Kids, Hulu ve SHOWTIME gibi diğer akış hizmetlerine erişim.
Bununla birlikte, Youtube Music’in yerleşik video akışı seçeneğiyle oluşturduğu bonus akış hizmetlerinde eksik olduğunu belirtmeliyim . Canlı performanslar, konserler ve hatta belgeseller gibi müzikle ilgili videoları uygulama üzerinden yüksek kalitede izleyebilirsiniz.
Sonuç olarak, hangi uygulamanın harcamaya değer olduğu kararı, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Örneğin, Spotify, çocukları olanlar, bütçesi olanlar ve bir ortak veya oda arkadaşıyla aboneliği paylaşmak isteyenler, podcast’leri sevenler veya akışlı film ve TV şovlarından hoşlanan öğrenciler için daha iyi bir seçenek olabilir. Öte yandan Youtube Music, müzik videoları, performansları veya sevdikleri sanatçıların belgeselleri gibi müzikle ilgili diğer içerikleri isteyenler için daha iyi bir seçenek olabilir.
Youtube Music ve Spotify Ses Kalitesi Farkı
Youtube Music Premium aboneleri 4 ses kalitesi ayarı alırken, Spotify Premium aboneleri 5 seviye alır. Bu ayarların her birinin sunduğu ses kalitesi şu şekildedir:
Her iki uygulama da yüksek kaliteli akış sunuyor. Spotify, maksimum 320kbps akış kalitesiyle Youtube Music’i açıkça geride bırakıyor. Ancak sıradan bir dinleyici için ses kalitesi açısından 256kbps ile 320kbps arasında gözle görülür bir fark olmayacağını unutmayın.
Ek olarak, belki de nasıl tasarlandıkları nedeniyle, Spotify’ın en yüksek ses kalitesinin yüklenmesi, özellikle aynı internet hızıyla karşılaştırıldığında, Youtube Music’in 256 kbps hızından daha az zaman alıyor. Yaklaşık 80mbps internet hızında Spotify’ın parçaları neredeyse anında yüklenirken Youtube Music’te 2-3 saniye beklemeniz gerekebilir.
Kim Daha İyi İçeriğe Sahiptir?
Her iki platform da, çeşitli müzik türlerine yayılan ve hem ana akım hem de bağımsız sanatçılardan oluşan inkar edilemez derecede büyük müzik koleksiyonlarına sahip. Peki bu koleksiyonlar tam olarak nasıl farklılık gösteriyor?
Müzik içeriği miktarı
Mart 2021 itibarıyla Spotify, ses kitaplığını 70 milyon parçaya genişletti. Şarkılar bu sayının yaklaşık 50 milyonunu oluşturuyor ve her gün 60.000 kadar yenileri ekleniyor.
Spotify’ın müzik alternatifleri de oldukça çeşitlidir. Spotify ve Billboard arasındaki özel ortaklık sayesinde , ana akım müzik severler, koleksiyonlarındaki 4 milyar çalma listesinden herhangi birinde en sevdikleri şarkıların çoğunu bulacağından emin. Ortaklığın bir başka avantajı da Spotify abonelerinin doğrudan uygulamadan Hot 100 , Billboard 200 ve Billboard Weekly gibi popüler Billboard listelerini yayınlamasına izin vermesidir.
Şubat 2021’de Youtube Music, kitaplıklarında 70 milyon kadar resmi müzik yayını biriktirdi. Bu, Universal Music Group, Sony Music Entertainment ve Warner Music Group (diğer adıyla VEVO) ile yapılan bir ortaklık sayesinde mümkün oldu. Ortaklık, Youtube Music abonelerinin yalnızca listelerde zirveye çıkan tüm favori şarkılarını dinlemelerine izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda resmi müzik videolarını doğrudan uygulamadan izlemelerine de olanak tanıyor .
İçerik çeşitliliği
Müziğe ek olarak, Spotify, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda müzik dışı içeriğe sahiptir. Aboneler, ortam sesi çalma listelerini dinlemeyi seçebilir veya 7.588’den fazla sesli kitap arasından seçim yaparak keyfini çıkarabilir.
Gimlet Media , Anchor, Parcast ve The Ringer gibi podcast prodüksiyon şirketlerinin satın alınması sayesinde Spotify’ın podcast koleksiyonu da etkileyicidir. Mart 2021 itibarıyla Spotify, 2,2 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda The Joe Rogan Experience , The Michelle Obama Podcast ve Sussex Dükü ve Düşesi’nin resmi podcast’i Archewell Audio için özel yayın ortağıdır .
Spotify ayrıca kısa süre önce müzik ve sözlü içeriği birleştiren Spotify Original Shows’u başlattı. Her gösterim müzik tarihini, trendleri ve hikayeleri araştırır ve konuyla ilgili şarkılarla serpiştirilir. Kullanıcılar ayrıca normal müzik çalma listelerinde olduğu gibi şarkıları kaydederek veya beğenerek şarkılarla etkileşime girebilir.
Youtube Music içeriği, daha çok müziğe dayalıdır. Podcast arayanların. iki özelliği entegre etmek isteyen bir Youtube Music abonesiyseniz uygunsuz olabilecek Google Podcasts’e gitmeleri öneriliyor. Ayrıca, uygulamanın kendisinde “resmen” barındırılan sesli kitapları, konuşulan kelime parçalarını ve hatta ortam sesi çalma listelerini bulamazsınız.
İlginç bir şekilde, bu kurulumda bir boşluk var. Youtube Music’in güzelliği (veya kusuru?), içeriğinin çoğunu Youtube’un video paylaşım tarafından almasıdır. Müzik sınıflandırma algoritması yardımıyla müzik içeriği müzik dışı içerikten filtreleniyor.
Hatalı bir algoritma ya da başka bir şey yüzünden, pek çok müzik dışı içerik hala istemeden platforma giriyor. Bu nedenle, kullanıcılar uygulamadaki birçok resmi olmayan podcast’e, sesli kitaba ve diğer müzik dışı içeriğe erişebiliyor. Bu resmi olmayan yüklemelerin çoğu Youtube Music’in içerik ortamına çeşitlilik katıyor.
Podcast ve sesli kitap meraklıları, sınırsız orijinal ve özel şov seçenekleriyle Spotify’ın içeriğinden şüphesiz daha fazla memnuniyet duyacaktır. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, Youtube Music ‘in güzelliği video akışının dahil edilmesidir. Birçok kişiye müzik videoları, konserler, canlı performanslar, sahne arkası videoları ve hatta en sevdikleri sanatçıların belgesellerini izleyebilme kolaylığı çok çekici gelebilir. Canlı yayın konserleri yeteneği ile birleştiğinde, Youtube Music gelecekte içerik çeşitliliğinde daha da fazla artış görebilir.
Youtube Music ve Spotify Müzik Keşfi
Müzik Keşfi, müzik akışı uygulamalarında önemli bir özelliktir. Kitaplığınızın güncel kalmasını sağlamak ve aynı zamanda daha az bilinen sanatçıların izleyicilerini büyütmesine yardımcı olmak için harikadır.
Hem Youtube Müzik hem de Spotify, sevdiğiniz şarkıları ve sanatçıları ve atladığınız şarkıları izleyen algoritmalara sahiptir.
Bu özellik, bilgiyi kullanarak müzik zevkinize uyum sağlar ve büyük olasılıkla keyif alacağınızı düşündüğü yeni müzikler önerir. Bu öneriler, sizin için özel olarak oluşturulmuş kişiselleştirilmiş çalma listeleri olarak görünür ve her iki uygulamada da bunlardan birkaç tane bulunur.
Spotify ve Youtube Music’te yeni müzik keşfetmenin yollarından bazıları ve her bir özelliğin her iki uygulama arasında nasıl bir karşılaştırma yaptığı veya farklılık gösterdiğini aşağıda görebilirsiniz:
Youtube Music, kişiselleştirilmiş oynatma listesiyle çaba gösteriyor. Ancak, açıkçası, iş size yeni müzik göndermek olduğunda Spotify’ın keşif algoritmasının yapabileceklerinin yanına bile yaklaşmıyor.
Spotify, Youtube Music’ten farklı olarak , hangi şarkıları beğeneceğinizi bulmak için üç farklı türde algoritmayı birleştirir: İşbirlikçi Filtrelem, Doğal Dil İşleme ve Ham Ses Modelleme.
Özellikle sevdiğim şey Spotify’ın Tastebreakers çalma listesi. Sadece halihazırda beğendiğiniz şeylere dayalı olarak hoşunuza gidebilecek şarkılar sunmadığı için benzersizdir. Bunun yerine normalde dinlemediğiniz türlerden ve sanatçılardan şarkılar öneriyor. İşte bu oyunun kurallarını değiştiriyor.
Spotify’ın ayrıca yeni ortaya çıkan yeteneklere odaklanan Radar adlı harika bir çalma listesi daha var. Bu tür bir özellik, bir şekilde kaçırılmış bir fırsat gibi hissettiren Youtube Music’te belirgin bir şekilde görünmüyor. Youtube Müzik, etkileyici bir içerik yelpazesine sahip olsa da, daha iyi bir müzik keşif algoritmasından henüz tam olarak yararlanamadı.
Her iki uygulama, konu dinleyicilere yeni müzikler keşfetmenin bir yolunu sunmaya geldiğinde oldukça benzer çabalar gösteriyor. Anck Spotify’ın hibrit keşif algoritması , en çok hangi şarkılardan ve sanatçılardan keyif alacağınızı belirlemede daha başarılıdır. Youtube Music’in keşif algoritması başlı başına kötü olmasa da, dinleyicilerinin beğenisini gerçekten anlamak açısından daha fazla çalışmaya ihtiyacı var gibi görünüyor.
Youtube Music ve Spotify Kullanım Kolaylığı
Her iki platform da basit bir grid düzeninde organize edilmiş çalma listeleri ve albümlerle koyu temalı bir arayüze sahiptir. Her ikisi de oldukça benzer, ancak Spotify, çarpıcı başlık resimleri, daha çekici kapak resmi ve çalma listesi açıklamalarıyla alanı daha iyi kullanmayı başarıyor. Youtube Music ise tasarımında biraz yarım kalmış hissi veriyor. Bazı bölümler güzel bir şekilde bir araya getirilmiş gibi görünürken, bazı bölümler tamamen yavan görünüyor.
Spotify ‘da takdir ettiğim bir özellik, masaüstü uygulamasındaki sabit gezinme kenar çubuğu. Spotify, belirli işlevlere ve özelliklere hızlı bir şekilde erişmenizi sağlıyor. Bu özelliğin yerine Youtube Music, masaüstü uygulamasının üst kısmında 3 sekmeli basit bir gezinme çubuğuna sahiptir. Kesinlikle hiç olmamasından daha iyi olsa da, Spotify ‘ın kenar çubuğunun sunduğu erişilebilirliği sunmuyor.
Spotify ayrıca daha sezgisel kontroller sunuyor. Örneğin, diğer çalma listelerinden şarkıları kolayca kenar çubuğunda bulunan kişisel çalma listelerinize sürükleyip bırakabiliyorsunuz. Mobil uygulama ayrıca şarkılar için daha fazla sıralama seçeneği sunuoy ve hatta şarkı listelerinde şarkı aramanıza olanak tanıyor.
‘Arama’dan bahsetmişken, her iki uygulamanın da iyi bir Arama işlevi var. Spotify, şık, minimalist estetiğine sadık kalmış. Bunu, tüm arama sonuçlarını sanatçı, albüm, çalma listesi vb.’ne göre ızgaralanmış ve sıralanmış tek bir sayfada görüntüleyerek yapıyor. Ben şahsen Youtube Music’in arama filtreleri sağlama konusundaki daha basit olan yaklaşımını tercih ederim. Çünkü, yalnızca istediğiniz sonuçları görmenizi sağlar.
Youtube Music’in arama işlevi, arama sonuçlarını filtreleme özelliği sayesinde daha iyidir. Ancak genel olarak, Spotify daha sezgisel işlevler sağlıyor. Gezinme kenar çubuğuyla uygulamada gezinmek ve çalma listelerini düzenlemek daha kolay. Sıralama seçeneklerinin eklenmesi, daha büyük çalma listelerini yönetmeyi de kolaylaştırır.
Ek özellikler
Hem Youtube Music hem de Spotify’da, kullanıcıların müzik dinlerken erişebilecekleri şarkı sözleri bulunuyor. Ancak Spotify, daha iyi tasarım ve otomatik kaydırma ile ekstra yol kat ediyor. Ayrıca, kullanıcılara belirli şarkıların nasıl yazıldığı ve üretildiği hakkında fikir veren Storyline özelliğine de sahip. Bu oldukça havalı bir özellik ve bazen kendimi Youtube Music kullanırken onu ararken buluyorum.
Her iki uygulama da Spotify Connect’i kullanan Spotify ve Google Chromecast’i kullanan Youtube Music ile diğer akıllı cihazlarda yayınlanabilir . Ancak Spotify’ın kurulumu daha sorunsuz. Aynı ağa bağlı diğer tüm cihazları otomatik olarak algılayabiliyor ve aralarında hızlı geçiş yapabiliniyor.
YouTube Music mi Spotify mı? Hangisini Seçmelisiniz
Sonuç olarak, her iki platformun da müzik içeriği ve çeşitliliği açısından sunacağı çok şey var. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, hangi platformun daha iyi içeriğe sahip olduğunu belirleyecek olan müzik tercihlerinizdir.
Müzikal derin dalışlardan, iyi seçilmiş çalma listelerinden ve düşündürücü podcast’lerden hoşlananlar, muhtemelen Spotify’dan daha fazlasını alacaklar. Öte yandan, müzik videoları izlemekten hoşlanan sıradan müzik dinleyicileri, muhtemelen Youtube Music’in varyasyonunu beğeneceklerdir.
Dürüst olmak gerekirse, bu durumda bir uygulamanın diğerinden daha iyi olduğunu söylemek haksızlık gibi geliyor. Çünkü, müzik akışı söz konusu olduğunda hepimizin farklı beklentileri oluyor.
Umarım, her iki uygulamanın özelliklerinin dökümü, bir müzik dinleyicisi olarak size yardımcı olmuştur. Buraya kadar geldiyseniz ve hangi uygulamayı seçeceğiniz konusunda hala kafanız karıştıysa – endişelenmeyin. Özellikleri hakkında daha derinlemesine bir tartışma için kapsamlı Spotify incelememize ve Youtube Müzik incelememize göz atabilirsiniz .
İlginizi çekecek yazılar:
- Silinen Spotify Çalma Listesi Nasıl Kurtarılır
- Hayatınızı Kolaylaştıracak Chrome Gizli Özellikleri
- Chrome Karanlık Modu Nasıl Açılır: Bilmeniz Gereken Her Şey
TeknoHall Videoları İçin YouTube Kanalımıza Göz Atın!