WhatsApp’ın çekişmeli gizlilik politikasını açıklamak için yeni bir planı var. Şirket perşembe günü yaptığı duyuruda, kullanıcıların yeni politikayı nasıl okuyabileceklerini ve farklı gizlilik standartlarına sahip ticari ve kişisel mesajların nasıl işlendiğini öğrenebileceklerini açıkladı. Facebook, tartışmalı WhatsApp gizlilik politikası değişikliğini sohbet menüsünün üstündeki bir başlık aracılığıyla açıklayacak. WhatsApp kullanıcıları artık sohbetlerinin üst kısmında, yaklaşan değişiklikle ilgili daha fazla bilgi veren bir afiş görecekler.
Yeni gizlilik politikası, öncelikle WhatsApp’taki mesajlaşma işletmeleriyle ve bu işletmelerin verilerinizin hangi bölümlerine erişebileceğiyle ilgilidir. WhatsApp mesajlarının çoğu uçtan uca şifrelenmiştir. Yani bunlara yalnızca gerçekten konuşan kişiler erişebilir. Ancak WhatsApp, kullanıcıların işletmelere mesaj göndermesine de olanak tanır. Bu mesajlar aynı korumaları kapsamaz. İş mesajlarındaki veriler Facebook’ta reklam hedefleme gibi ticari amaçlar için kullanılabilir. Bunların bir kısmı Facebook sunucularında da saklanır. WhatsApp’ın gizlilik politikası, bu değişikliği açıklama girişimiydi. Ancak birçok kullanıcı bunu, yeni gizlilik odağı oluşturan WhatsApp olarak yorumladı.
WhatsApp, 15 Mayıs’taki yeni lansman öncesinde, kullanıcılara bu yeni gizlilik politikasını uygulamasında gözden geçirme olanağı sunmayı planlıyor. Şirket halihazırda WhatsApp’ın Durum özelliği aracılığıyla kullanıcılara güven vermeye çalıştı. Ancak şimdi WhatsApp, yeni politikanın açıklamasını görüntülemek için dokunulabilecek bir başlık içerecek. Şirket, kullanıcılara sonunda yeni politikayı okumalarını ve uygulamayı kullanmaya devam etmelerini kabul etmelerini hatırlatacağını söylüyor. WhatsApp ayrıca, işletmelerin müşterilere ulaşmak için WhatsApp’ı kullanma hakkı için para ödediğini ve WhatsApp’ın uygulamasını ücretsiz olarak sunabilmesinin yollarından birinin de bu olduğunu belirtiyor. WhatsApp’ın temel özellikleri her zamanki gibi gizli kalıyor. Elbette, bazı kullanıcıların düşündüğü kadar özel değil: WhatsApp, uygulamadaki arkadaş önerilerini ve reklamları iyileştirmek için 2016 yılında Facebook ile telefon numaraları ve profil fotoğrafları gibi bazı kişisel bilgileri paylaşmaya başladı.
WhatsApp “Eğer bir uygulama varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sunmuyorsa bu, mesajlarınızı okuyabilecekleri anlamına gelir.” dedi
“Bu süre zarfında, bazı kişilerin sunduklarını görmek için diğer uygulamaları inceleyebileceğini anlıyoruz. Bazı rakiplerimizin, insanların mesajlarını göremediklerini iddia ederek paçayı sıyırmaya çalıştıklarını gördük. Eğer bir uygulama varsayılan olarak uçtan uca şifreleme sunmuyorsa bu, mesajlarınızı okuyabilecekleri anlamına gelir. Diğer uygulamalar, WhatsApp’tan bile daha az bilgi bildikleri için daha iyi olduklarını söylüyor. WhatsApp’ın sınırlı veriye sahip olmasını gerektirse bile, insanların güvenli uygulamaları aradıklarına inanıyoruz. Verdiğimiz kararlar konusunda dikkatli olmaya çalışıyoruz. Bu sorumlulukları daha fazla değil, daha az bilgiyle yerine getirmenin yeni yollarını geliştirmeye devam edeceğiz.”
WhatsApp, Signal ile birlikte WhatsApp’ta nelerin değiştiğine dair kafa karışıklığından fayda sağladığı görülen bir uygulama olan Telegram’a dolaylı olarak atıfta bulunuyor. Telegram, varsayılan olarak uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmeme konusundaki kendi eleştirisini ele aldı.
Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.