Strateji oyunları çok popüler olan ancak bir yandan da oynaması zor bir oyun kategorisinde yer alıyor. Strateji oyunları, özellikle aksiyon veya savaş oyunlarının bağımlıları için sıkıcı ve yavaş ilerleyen oyun türü gibi görünebiliyor zaman zaman. Ancak, oyun oynarken aynı zamanda planlama yapmak, organize etmek ve ileriki adımları adeta satranç oynar gibi planlamanın becerilerimize fark etmeden katkı sağlayabileceğini hiç düşündünüz mü?
İnsan kaynaklarının Yeni Analiz Yöntemi: Strateji Oyunları
İş mülakatlarındaki “Kendinizi beş yıl içinde nerede görüyorsunuz?” veya “Sizi neden işe alalım?” tarzı sıkıcı ve kendinizi ve yeteneklerinizi kanıtlayamayacağınız sorulardan bıktınız mı? Bazı şirketlerin insan kaynakları da aynı şekilde düşünüyor olacak ki, mülakatlarda sıradan sorular sormak yerine adaylara strateji oyunu oynatmak ve skorları analiz etmek gibi bir yeniliğe gitmişler. Profesyonelce hazırlanmış oyunların, adayların becerilerini analiz edebileceği ve o aday hakkında bir kanıya varılmasına yetecek kadar veriyi toplayabileceği belirtiliyor.
Organizasyon ve Mantık Becerilerini Geliştirmeye Doğrudan Etkisi Var
Bir ekip, bu olayı araştırmak istemiş ve ilginç bulgular elde etmişler. Araştırma için katılan gönüllülerden, strateji oyunları arasında popüler bir konumda olan Civilization adlı oyunu oynamalarını istemişler. Oyunda yüksek puan alan kişilerle daha sonrasında yaptıkları mülakat ve testlerin de karşılaştırmasını yapmışlar ve oyunda yüksek puan alan öğrencilerin, düşük puan alan öğrencilere kıyasla problem çözme, organize etme ve planlama becerilerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiş. Elbette genel olarak kabul görmüş resmi bir araştırma değil ancak sonuçları yine de heyecan verici.
Strateji oyunlarının, becerilerimizi geliştirdiği konusunda hemfikir olan bir başka kişi daha var. Facebook’un kurucu Mark Zuckerberg, 2016 yılında verdiği bir röportajda Civilization oyununu küçüklüğünden beri çok sevdiğini ve mühendislik bölümüne girmesinde de büyük katkısı olduğunu düşündüğünü belirtmiş.
Peki neden diğer oyun türlerinin aksine strateji oyunlarının böyle etkisi olduğu düşünülüyor? Oyun oynarken, çoğumuzun amacı kafa dağıtmak ve eğlenmektir. Genelde başka bir şey düşünmeyiz. Strateji oyunları, popüler olmasına rağmen kolay oynanabilen oyunlar değillerdir. Aksine seçkin ve diğer oyun türlerine nazaran daha sınırlı kitleye sahiptir. Tabiki, tıpkı diğer oyun türleri gibi oyun oynarken amacına uygun olarak eğlenmenizi sağlar ancak aynı zamanda oyunda yenilmemek ve devam edebilmek için seçenekleri değerlendirip, organize edip, atılacak ileri adımları hesaplamak gerekir. Tıpkı satranç oynarken yaptığımız gibi. Bu da fark etmeden hem becerilerimizi geliştirdiğimiz ve aynı zamanda da eğlendiğimiz anlamına geliyor. Eğer bu noktalar dikkate alınırsa, çocukların strateji oyunlarını oynamaları mantık becerilerini geliştirdiği için oldukça faydalı demek mümkündür.