Spotify: Dijital Müzik Platformu

by Ayse Genc
spotify

2006 yılında İsveç merkezli olarak kurulan Spotify, dijital müzik platformudur. Platform, Sony, EMI, ve Universal gibi büyük plak şirketlerinin müziklerinin sınırsız bir şekilde dinlenilmesine olanak sağlamakta. Windows, iOS X, Linux gibi işletim sistemleri ve Android gibi mobil işletim sistemlerine sahip aygıtlar tarafından kullanılabiliyor.  Uygulama sevilen sanatçıların takip edilmesini ve özel olarak oluşturulabilen şarkı listelerini sosyal medya platformlarında paylaşılmasını sağlıyor.

Spotify’a RTÜK’ten Erişim Engeli Uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun lisans sahibi olmadan yayın hizmeti verdiği gerekçesiyle 4 platformun internet adreslerini yayınladı Spotify’ın da aralarında bulunduğu bu 4 platforma internet ortamında yayın hizmeti vermeye devam edebilmeli için yayın lisansı almaları gerektiği bildirerek 72 saatlik süre başlattı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun resmi Twitter adresinden; “Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır. Gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşları ile daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloga açık bir iletişim yürüten üst kurulumuz bundan sonra da aynı tavrını korumaya devam edecektir. Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir” açıklaması yapıldı.

Medya hizmet sağlayıcıları yayın lisansı alırken, Üst Kurul’a bildirdikleri “Genel” ya da “Tematik” olan yayın türlerinden birini seçer ve bu seçime göre yayın faaliyetlerini sürdürürler. Tematik yayın, günlük yayın süresinin en az yüze yetmişini haber, belgesel, eğitim, ekonomi, kültür, tarih, müzik veya benzeri konularda olmak üzere sadece belli, bir türe veya genel izleyici kitlesi dışında belli bir izleyici kesimini hedef alan programlara ayıran yayını ifade eder.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu idaresinin, 72 saatlik süre içinde yayın lisansının alınması için başvuruda bulunulmadığı takdirde erişimin engelleyebilmesi yönünde yasal hakkı doğuyor. RTÜK idaresi, Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak erişim engeli talep edebilir.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı konuyla ilgili, “Özgün ve özgür yayıncılık olanağı sunan Türkiye’nin düşünce ve ifade özgürlüğünün nefes borusu niteliğindeki alanları denetlenmek isteniyor” açıklamasını yaptı.

Spotify’ dan Lisans Başvurusu

Diğer platformlardan bazıları lisans başvurusunda bulunurken, Türkiye’de temsilciliği bulunmayan Spotify uzun süre sessiz kaldı. Verilen sürenin dolmasına dört saat kala yayın lisansı için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na resmen başvurdu. RTÜK, yasal süre içinde başvurunun yapıldığını ve lisanslama sürecinin başladığı açıklamasını yaptı.

Related Posts

Yorum Bırakın...