IP Adresi Nedir? IP Adresi Nasıl Bulunur?

by Ayse Genc
IP Adresi

Ağlar ve internet, bilgisayarları (herhangi bir boyuttaki, akıllı telefonunuz bile) onlara verdiğiniz özel bir isimle tanımlamaz. Bilgisayarlar sayıları tercih eder ve tanımlayıcı olarak kullandıkları sayılara IP adresi denir. İnternet sağlayıcınız tarafından atandığı şekliyle yönlendiricinizin IP adresini bilmeniz gereken bir zaman gelebilir. Nereye ve nasıl bakacağınızı bildiğinizde bu sayıları bulmak kolaydır. “IP”, İletim Kontrol Protokolü / internet Protokolünün (TPC / IP) bir parçası olan “internet protokolü” anlamına gelir. Kısaca IP olarak adlandırılır ve TCP / IP çoğu ağ tarafından iletişim için kullanılan dildir.

Bilgisayarlarınıza gelince, aslında birkaç IP adresi söz konusudur. Birincisi, bilgisayarın genel olarak internetle nasıl iletişim kurduğudur. Bu, yönlendiricinizin IP adresidir. Bu IP adresi genellikle yönlendiriciye internet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından atanır; yönlendirici sırayla, bilgisayarınızdan internete giden tüm trafiği yönetir. Dolayısıyla, bir web sitesi yalnızca yönlendiricideki IP adresinden bir istek geldiğini görse bile, yönlendirici bilgileri bilgisayara veya bilgisayardan nasıl yönlendireceğini bilir. (Bu yüzden yönlendirici denir.)

Dinamik IP ve Statik IP Nedir?

Evde veya ofiste Wi-Fi veya Ethernet gibi dahili ağlardaki bilgisayarların kendilerine atanmış kendi IP adresleri vardır (genellikle yönlendirici tarafından). Yönlendirici tarafından IP adreslerini atamak için kullanılan protokole Dinamik Ana Bilgisayar Kontrol Protokolü (DHCP) denir.

IP Adresi

Atanmış bir IP adresiniz varsa, geçici olabileceğinden bu tipik olarak “dinamik IP” olarak kabul edilir; yönlendirici, söz konusu düğüme daha sonra farklı bir IP adresi verebilir (ISS’nizin yönlendiricinize verdiği IP adresiyle aynı). Bununla birlikte, bilgisayarlara “statik IP adresleri” kurabilirsiniz, böylece asla değişmesinler. Bu, özellikle aynı bağlantı noktasını defalarca bulabilmek çok önemliyse, bazı ağ iletişimi türleri için önemli olabilir. Yönlendiriciniz için statik bir IP de alabilirsiniz; bu, örneğin bir web sunucusu çalıştırıyorsanız ve ISS’nizin ekstra ücret alacağı durumlarda kullanışlıdır.

IP adresleri tipik olarak 32 bitlik bir sayı ile aynı formattadır. Her biri 0 ile 255 aralığında, noktalarla ayrılmış dört ondalık sayı olarak gösterilir, üç sayıdan oluşan her bir set sekizli olarak adlandırılır. Bu format, IP sürüm 4 (veya IPv4) tarafından kullanılır. Bununla teorik olarak 0.0.0.0 ila 255.255.255.255’e sahip olabilirsiniz. Ancak bu, dünyayı 4 milyardan fazla olası IP adresiyle sınırladı, bu da yeterli değil. Şimdi, tümü iki nokta üst üste ile ayrılmış dört onaltılık basamaktan oluşan (sayılar ve küçük harflerin bir arada bulunduğu) sekiz gruptan oluşan 128-bit IPv6 var (örneğin: 2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334). Bu, 4 milyardan fazla adres sunar. Gerçek sayı, teknik olarak 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,455’ten sonra 37 sıfır olan bir 34’tür (veya 128’inci kuvvete 2). Bu çok fazla adres demektir. Bunların hepsini bilmek güzel, ancak IP adresinizi nasıl bulursunuz?

İnternet / Genel IP Adresi Bulma

İnternet sağlayıcınız (ISS) tarafından atandığı şekliyle yönlendiricinizin IP adresini bilmeniz gereken bir zaman gelebilir.  Ayrıca bulacağınız şey, o IP adresine iliştirilmiş hakkınızda pek çok bilginin, özellikle de ISS’nizin adı ve genel konumunuzun (GeoIP olarak adlandırılır) olmasıdır. Bunun nedeni, ISS’lerin bir dizi IP adresi vermesidir. Yönlendiricinizin genel IP adresini kontrol etmenin en basit yolu “IP adresim nedir?” bir arama motorunda.

Google ile tüm gördüğünüz bu. Orada size tam olarak aynı şeyi gösterecek birçok site var. Bunu görüyorlar çünkü siteyi ziyaret ettiğinizde yönlendiriciniz bir istekte bulundu. Böylece IP adresinizi size açıkladı. WhatIsMyIP.com ve IPLocation gibi siteler daha da ileri giderek İSS’nizin, şehrinizin ve hatta haritaların adlarını gösterir.

Dahili IP Adresi Bulma

İster evde ister ofiste olsun, dahili ağınıza bağlanan her cihazın bir IP adresi vardır (PC’niz, akıllı telefonunuz, akıllı TV’niz, ağ yazıcınız vb.) Wi-Fi veya Ethernet. kullanıyor olması önemli değil. Yönlendiriciniz aracılığıyla internetle veya birbirleriyle bağlantıdalarsa hepsinin bir IP adresi vardır.

En basit ağda, yönlendiriciniz 192.168.0.1 gibi bir IP adresine sahip olacak ve buna “ağ geçidi” adı verilecektir. Diğer cihazların IP adreslerini ararken çokça açıldığını göreceksiniz. Bu, genellikle yönlendiricinizin, yalnızca son sekizlinin değiştiği cihazlara adres atamak için DHCP kullanacağı anlamına gelir. Örneğin 192.168.0.101 veya 192.168.0.102. Yönlendiriciniz tarafından tanımlanan aralığa bağlıdır. Bu, tüm dahili ağlarda hemen hemen aynıdır. Çünkü yönlendiricinin arkasında gizlidirler ve tüm bu iletişimi uygun yerlere yönlendirir. Büyük bir dahili ağınız varsa, alt ağ adı verilen başka bir numara, ağınızı gruplara ayırmanıza yardımcı olacaktır. Çoğu ev ağı tarafından kullanılan alt ağ maskesi 255.255.255.0’dır. Peki onu nasıl buluyorsunuz? Windows’ta komut istemini gerektirir. Adım 1: Windows aramasını kullanarak “cmd” (tırnak işaretleri olmadan) arayın.

Adım 2: Komut Satırını almak için tıklayın.

Adım 3: Açılan açılır kutuya “ipconfig” (tırnak işareti yok) yazın ve sonra geri dönün.

IP Adresi

Ortaya çıkan şey, IP adresinden daha fazlasıdır: IPv4 adresini (ve destekleniyorsa IPv6’yı), alt ağ maskesini ve ayrıca Varsayılan Ağ Geçidini (bu yönlendiriciniz) göreceksiniz. Ortadaki veri satırının üstüne bakın ve bağlantı türünü gösterir: “Kablosuz LAN adaptörü Wi-Fi.” Kablolu bir bağlantı kullansaydım, “Ethernet adaptörü” altında bilgi alırdı.

Mac’de Dahili IP Adresinizi Bulun

Mac’te, Sistem Tercihlerine gidin, Ağ’ı seçin. Her tür için IP’leri görmek için soldaki bağlantı türüne tıklayın. Biraz daha eski sürümlerde üstteki TCP / IP sekmesine tıklamanız gerekebilir. İsteğe bağlı olarak diğer yöntemi kullanabilirsiniz. Terminal’i açın ve tıpkı Windows’ta olduğu gibi “ipconfig” yazın.

İOS / iPadOS’de, Ayarlar> Wi-Fi’ye gidin ve bulunduğunuz ağın yanındaki daire içindeki “i” işaretini tıklayın. IP adresi, alt ağ ve yönlendirici (ağ geçidi), aşağıda görüldüğü gibi hem bir IPv4 hem de IPv6 bölümünde bulunacaktır.

IP Adresi

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...