Son birkaç on yılda, kendi web sitenizi oluşturmak ve işletmek, giderek daha erişilebilir bir süreç haline geldi. Bunun büyük bir kısmı, en göz korkutucu ve zaman alan yönetim görevlerini basitleştiren web barındırma sağlayıcılarının rolünden kaynaklanmaktadır. Bir kontrol paneli, barındırma hesabımızı ve ilişkili hizmetlerini (alan adları, e-postalar, dosyalar, veritabanları vb.) yönetirken kullandığımız web tabanlı bir arayüzdür. Bu açıdan çok çeşitli çözümler vardır ve cPanel açık ara en çok olanıdır. Linux web sunucuları arasında popüler.
CPanel Nedir?
cPanel ilk olarak 1996 yılında cPanel LLC markası altında bir grup geliştirici tarafından piyasaya sürüldü. Platform, sezgisel bir grafik arayüzde (GUI) düzgün bir şekilde istiflenmiş bir dizi otomasyon aracı içeriyordu. Kullanıcı dostu olması ve düşük öğrenme eğrisi, cPanel’in hızla ivme kazanmasına yardımcı oldu. W3Techs’in son istatistikleri, kontrol panelinin şu anda küresel pazarın % 12.7’sinden fazlasını elinde tuttuğunu gösteriyor. Artan popülerlik, platformu 2018’de satın alan Oakley Capital yatırım grubunun dikkatini çekti. Bu arada, aynı şirket aynı zamanda en büyük kontrol paneli rakibi olan Plesk’in haklarına da sahip.
cPanel, kendi başına harika bir hesap yönetim aracıdır. Ancak işlevleri daha da genişletmek için API’si aracılığıyla çeşitli diğer araçlarla da entegre olabilir. En iyi VPS barındırma sağlayıcılarının çoğu, cPanel’i WHM (WebHost Yöneticisi) ile birleştirir – tüm sunucuyu kolayca çalıştırmalarını sağlayan bir çözüm.
cPanel Avantajları
cPanel’in dünya çapında takdiri hiçbir şekilde haksız değildir. Platform çok yönlüdür ve çok çeşitli web yöneticileri için kazançlı avantajlar sunar. Bunlar şunları içerir:
- Sezgisel arayüz – cPanel’e başlamak gerçekten çok kolay. Bu, web barındırma ile işlevlerin çoğu açık ve anlaşılırdır. Seçeneklerin çoğunun tek tıklama olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle tekniklerle çok fazla zaman kaybetmezsiniz.
- Gelişmiş özelleştirilebilirlik – cPanel yalnızca geniş bir özellik setiyle gelmekle kalmaz, aynı zamanda eklentiler yardımıyla daha da genişletebilirsiniz. Platform bazı harika yerel entegrasyonları sergiliyor, ancak çok sayıda üçüncü taraf araçları da var.
- Tarayıcı uyumluluğu – cPanel’in tüm büyük web tarayıcılarında zahmetsizce çalıştığı bilinmektedir. Buna Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, Safari ve Opera dahildir.
- Kolay hesap yönetimi – VPS ve özel sunucu kullanıcıları genellikle cPanel’i seçer. Çünkü aynı fiziksel makinede birden fazla hesabı bölmek ve yönetmek için kolay bir yol sunar. Her kullanıcı tamamen izole edilmiştir ve diğer hesaplara müdahale edemez.
- Yazılım kurulumu – cPanel, kullanıcılara tek bir tıklama ile web oluşturma komut dosyalarını yüklemenin harika bir yolunu sunmak için Softaculous ile ortaklık kurar. Ücretsiz Softaculous sürümü, Premium plana dahil olan 420’den fazla seçenekle 46 farklı komut dosyası sunar.
cPanel’in Ana Özellikleri
cPanel’in kullanıcı arayüzü, kullanıcıların barındırma hizmetlerinin en önemli kısımlarına ulaşmalarına yardımcı olur. Kontrol paneline giriş yaptıktan sonra, sağ tarafta, temel sunucu bilgilerini ve bazı yararlı kaynak kullanım analizlerini göreceksiniz. Varsayılan cPanel kurulumu bile, genel kategoriler altında düzgün bir şekilde yığılmış birçok özellikle birlikte gelir. Buradaki en dikkate değer seçeneklerden bazıları şunlardır:
- Dosyalar – Dosya Yöneticisi, FTP hesapları, Yedekleme Sihirbazı ve daha fazlası gibi siteyle ilgili çeşitli araçlar içerir. Özellikle küçük projeler için web sitesi dosyalarını kolayca yüklemenizi ve değiştirmenizi sağlar.
- Veritabanları – Çoğu web sitesi bir veritabanı çözümü aracılığıyla web sunucusuyla iletişim kurar. cPanel, hem MySQL hem de Postgre tabloları için kolay kullanım sunar ve uzaktan veritabanı erişimi içerir.
- E-posta – Çevrimiçi iletişim günümüzde hala iş ilişkilerinin büyük bir parçası. E-posta hesaplarını kolayca oluşturabilir / değiştirebilir / silebilir, otomatik yanıtlayıcıları, ileticileri ve e-posta filtrelerini ayarlayabilirsiniz.
- Etki Alanları – Alt etki alanları, eklenti etki alanları, park edilmiş etki alanları ve etki alanı takma adları oluşturmanıza olanak sağlar. Ayrıca yeniden yönlendirmelerle uğraşabilir ve farklı etki alanı kayıtlarını yapılandırabilirsiniz.
- Güvenlik – Hesabınızı ve web sitenizi daha fazla korumak için çeşitli araçlar. SSH erişimi, Hotlink Koruması ve SSL / TLS bu bölümdeki yararlı özellikler arasındadır.
- Ek olarak cPanel, WP Toolkit, CDN, yedekleme ve daha fazlası gibi tonlarca üçüncü taraf entegrasyonunu destekler.
cPanel’in Fiyatlandırması
Yıllar boyunca cPanel geliştiricileri, özellikler ve fiyat arasında ince bir denge kurmayı başardılar. Platform yeterince uygun fiyatlıydı, bu nedenle bir başlangıç barındırma şirketi bile kolayca yararlanabilir. Ancak Oakley Capital’in satın alınmasından kısa bir süre sonra, cPanel için lisans ücretleri hızla arttı. Yatırım şirketi aslında tüm iş modelini değiştirerek hesap başına fiyatlandırma modeline geçti. En büyük hasarı daha büyük ev sahipleriyle birlikte tüm endüstri darbe aldı. Bu yeterli değilmiş gibi, birçoğu hala yeni politikalara uyum sağlarken, Oakley Capital fiyatları yeniden artırdı. Doğal olarak birçok şirket alternatifler aramaya başladı.
cPanel Alternatifleri
Web barındırma kontrol paneli pazarı, kullanıcılara tipik cPanel rotasından uzaklaşmaya karar verirlerse yeterli seçenek sunar. İşlevsellikler benzer olsa da, bu platformların her birinin bazı güzel rekabet avantajları vardır:
Plesk – Mevcut pazar lideri. Plesk, cPanel ile pek çok benzerliğe sahiptir ve uygulamaları, veritabanlarını, etki alanlarını ve daha fazlasını kolayca kontrol etmenize olanak tanır. Birden çok sunucuyu yönetmek için harikadır. En büyük avantajı, Windows işletim sistemleriyle uyumluluğudur.
DirectAdmin – Çok kompakt ve hızlı çözüm. DirectAdmin arayüzünün kullanımı kolaydır. Gelişmiş özelleştirmelere izin verir. Beklenmeyen sistem arızası durumunda otomatik çökme kurtarma.
SPanel – ScalaHosting’in tescilli ürünü. SPanel, temel hesap seçeneklerine tanıdık bir görünüm ve kolay gezinme sunar. Kendi güvenlik sistemini (SShield), WP site yönetim aracını (SWordPress Manager) ve yedekleme sistemini içerir.
Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videolu anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.