Merhaba sevgili Tekno Hall takipçileri. Bilgisayarınız sizlere uyarı vermeden kendini kapatabilir veya yeniden başlatabilir. Bu kapanma durumu pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. Sizler için bilgisayarınızın kapanma sorunlarını ve bunların çözümlerini araştırdık.
Bilgisayarınızın Kendini Kapatma Sorunun Nedenleri Nelerdir?
Bilgisayarın kendi kendini kapatma sorunun nedenleri ne olmaktadır? Bu sorunun cevabı; bu duruma neden olabilecek pek çok faktör olmakta. Sorunlar ile karşılaşan siz, nedenini tespit etmeniz durumunda en uygun çözümü uygulamanız gerekmektedir.
- Aşırı Isınma Sorunu
- Donanım Yazılımı Sorunları
- Güç Kaynağı Sorunları
- Kötü Amaçlı Bulunan Yazılımlar
- Ana Donanımla İlgili Sorunlar
- İşletim Sistemi ile İlgili Sorunlar
Aşırı Isınma Sorunu Nedeni ve Çözümü
Bilgisayar karşılaştığınız sorunların başında gelen nedenlerden biri bilgisayarın aşırı ısınmasıdır. Aşırı ısınma sorunu genel olarak bilgisayar içerisinde bulunan fanın tam olarak doğru çalışmamasıyla alakalı olmakta.
Bilgisayarınız üzerinden oynadığınız herhangi bir oyunun sistem gereksinimlerini bilgisayarınız karşılamıyorsa grafik kartı beklenilenin üstünde bir ısınmaya neden olabilir. Aynı şekilde şarj kablolarınız doğru bir akım üstünden istenilen güç aktarımını sağlayamıyorsa hem güç kaynağı hem de bilgisayarın ısınmasına neden olur.
Çözümü:
Laptop kullanıyorsanız; alt kapak çıkarılmadan içerisinde bulunan fanı kontrol etmeniz gerekir. Bir süpürge aleti kullanılarak fanın için içine girmiş olan pislikleri temizleyebilirsiniz.
Masaüstü bir bilgisayar kullanıcıysanız; Kasa kapağını çıkartıp yine fana girmiş olan pislikleri temizlemeniz gerekir. Aynı zamanda diğer donanımları da silebilirsiniz. Sonrasında kasayı geri kapatmadan önce bilgisayarı çalıştırıp donanımların ısı seviyelerini kontrol etmelisiniz.
Donanım Sorunlarının Nedeni ve Çözümü
İster laptop ister masaüstü olsun her bilgisayarın sahip olduğu pek çok donanım sorunları olmaktadır. Bu donanım bilgisayara doğru şekilde yüklenme yapılmaması durumunda bilgisayarınız kendini kapatabilir.
Çözümü:
Kontrolü yapılması gereken ilk donanımlardan biri, bilgisayarınıza son eklediğiniz donanımlar olmaktadır. Sonradan eklediğiniz donanımlar pek çok sorun yaratabilmektedir. Öncelikle Aygıt Yöneticisine gelip sonradan eklediğiniz ve var olan donanımların güncel olup olmadığını kontrol ediniz. Son eklediğiniz donanımları sırayla kaldırarak bilgisayarınızı kullanın.
Son donanımlar ile ilgili bir sorun görmemişseniz bilgisayarda var olan donanımları kontrol edip kaldırmayı deneyiniz.
Güç Kaynağı Sorunlarının Nedeni ve Çözümü
Her bilgisayar türü çalıştığında ya da şarj olma sırasında bir güç kaynağına ihtiyaç bulunmakta. Bazen bu nedene aşırı gerilim koruyucu veya UPS kaynağı sebep olabilmektedir. Güç kaynağı sorunu veya sorunları bilgisayarı kendi kendine kapatabilmektedir.
Çözümü:
Bu sorunu çözebilmeniz için bilgisayar ile güç kaynağı arasında bulunan bütün şeyleri kaldırınız. Çoklu priz olmadan bilgisayarı duvar prizine bağlayınız. Farklı bir batarya da çözüm olabilir ancak aynı model batarya çok önemlidir.
Kötü Amaçla Bulunan Yazılımlar Nedeni ve Çözümü
Bilgisayarınız kapandığı zaman o sırada açık olarak bulunan programa dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer her saat aralığında veya aynı programın açık olması halinde kapanıyorsa bilgisayarınıza virüs veya kötü amaçlı yazılım sızmış olabilir.
Çözümü:
Yapmanız gereken şey; bilgisayarınıza bir anti virüs programı yüklemeniz olmalıdır. Eğer zaten varsa güncel olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Ana donanım ve işletim sistemi bilgisayarı kendi kendine kapatma sorununa çok fazla neden olmamaktadır. Ancak kimi zaman işletim sistemi veya ana donanımda büyük hatalar sonucu kapanabilmektedir. Bu durumlar için format atmanız ya da düzelmemesi durumunda bilgisayar tamircisine götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Bu yazımızda sizlere bilgisayarın aniden kapanma sorununun sebeplerini ve çözümlerini anlattık, umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın. Tekno Hall.