Eğer Flash bellekleri kullanışlı buluyorsanız bir de SSD Flash bellekleri görün derim. Aşağıda detaylı bir şekilde size anlatacağım. YouTube kanalımızı takip edenler ve bir önceki yazımı okuyanlar hatırlayacaktır. SSD diskin Hard diske göre olan üstünlüklerinden bahsetmiştim. Aslına bakarsanız, bugünkü yazım da bu konuyla yakından ilgili. Evet konumuz USB SSD bellek. Normal bir flash bellek yerine USB SSD bellek kullanarak çok çok daha hızlı veri transferi yapabilirsiniz.
Peki, normal bir flash belleğe alternatif olarak bir SSD USB bellek kullanmak ne gibi avantajlar sağlar? Ne gibi artılar sağlar?
Bilgisayarlara, USB bellek üzerinden sıklıkla format atıyorsanız size inanılmaz zaman kazandıracaktır. Ya da işiniz gereği sıklıkla USB’ler aracılığıyla veri transferi yapıyorsanız yani bilgisayarlar arası program kuruyorsanız, program veya dosya kopyalıyorsanız ya da taşınabilir bir şekilde program kullanıyorsanız çok çok daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Zaten bununla ilgili hız testlerini birazdan sizinle beraber yapacağız.
Hem flash bellekte hem de SSD Flash bellekte veri okuma ve veri yazma hızlarını karşılaştıracağız. Ve SSD Flash belleğin ne kadar hızlı olduğunu size göstereceğim. Yine daha önceki videolarımda ve yazılarımda olduğu gibi burada da TeknoHall abonelerine özel LongLine’ın bize sunduğu bir indirim kodu linkle beraber paylaşacağım. Evet eğer şimdi hazırsanız lafı daha da uzatmadan direkt olarak karşılaştırma testlerine başlayalım.
SSD USB Bellek Testi
SSD USB bellek aşağıda gördüğünüz gibi bir kutuda geliyor. Benim elimdeki SSD bellek 240 GB. Ancak belleğin sadece 240 GB’lığı yok aslına bakarsanız, 500gb veya terabaytlığı da var.
USB belleğin toz olmaması için önünde bir tane de kılıfı var.
Bir Bilgisayarın USB slotuna taktığınızda direkt olarak onu görecektir. Arka tarafında bir led var. Bu led, data transfer olurken yani veri aktarımı yapılırken de yanıp yanıp sönüyor sürekli olarak.
Evet. Longline SSD belleği bilgisayarımıza ilk taktığımızda direkt olarak formatlı bir şekilde hazır olarak açılıyor zaten. Sağ tıklayıp özellikler dediğinizde bunu exfat olarak biçimlendirdiğini görebilirsiniz. Hem Windows bilgisayarlarda hem de Mac’lerde kullanabilirsiniz.
Birinci Test SSD Bellek ve Flash Bellek Karşılaştırması: Veri Aktarma
İlk testimizde, bilgisayarımda 4,5 GB toplam boyutu olan 15 tane farklı video dosyasının olduğu bir klasör var. Bunu SSD belleğe kopyalamasını test edeceğim. Bakalım ne kadar sürecek?
250 260 megabit / saniye hızla dosyaları kopyalıyor. Bu da 4,5 GB bir veride 30 saniye gibi bir şey denk geliyor.
SSD belleği çıkartıyorum ve bilgisayara normal bir tane usb bellek takıyorum. Evet USB belleğimizi taktık buradaki ve usb bellek normal bir flash bellek. Az önce yaptığımız testin aynısını yapıyorum. 4,5 GB’lık veriyi kopyalıyorum ve USB SSD’ye yapıştır diyorum.
Gördüğünüz gibi az önceki testimizde 250-260 megabit’lerde dolaşan aktarım hızı burada 3-4 megabit seviyelerinde ve kopyalamamız az önce hatırlarsınız 1 dakikadan az, 30 saniye civarı sürmüştü. Burada ise bize verdiği yaklaşık süre 19 dakika kadar.
Bu arada CrystalDiskMark ile alınmış verileri de görebilirsiniz.
Sağ tarafta CrystalDiskMark yani okuma yazma hızını ölçen bir uygulama ile alınmış USB SSD belleğin verileri sol tarafta da normal bir USB flash disk üzerinden alınmış okuma ve yazma hızı verilerini görebilirsiniz. Burada büyük boyutlu dosyalardan çok küçük boyutu dosyalara kadar yapılan testlerin okuma hızlarını listeli olarak görebiliyorsunuz. Çok büyük boyutlu dosyalarda 50 kata kadar daha hızlı bir şekilde okuma ve yazma hızı gözlemleyebiliyoruz. Bu arada size bunu gösterirken aktarım hala devam ediyor yaklaşık 17 dakika bir süre veriyor buna.
En başta söylemiştim ama tekrar söyleyeyim buradaki aktarım hızı gördüğünüz gibi USB SSD diskte, normal Flash bellekleri göre 50 kat 60 kat gibi çok çok daha fazla. Bu yüzden sıklıkla flash bellek kullanan, sürekli dosya kopyalayan ya da sürekli USB üzerinden bilgisayara format atan bir işiniz varsa USB SSD bellekler tam da size göre.
Evet, 20 dakikadır hatta biraz daha bile fazla süren bir zamanda 4,5 GB bir veriyi bir Flash belleğe bilgisayardan zorla atabildim. Bu süre, sizin de yukarıda gördüğünüz gibi USB SSD bellekte 30 saniye gibi bir zamanda tamamlanmıştı.
İkinci Test SSD Bellek ve Flash Bellek Karşılaştırması: Windows 10 Kurulum İso’su İle Format
Evet, şimdiki testimizde iki USB belleğe de Windows 10 kurulum Iso ’su oluşturacağız. Bunlardan bir tanesi SSD USB diskimiz, diğeri de normal bir flash disk olacak. Her ikisine de Windows 10 Iso’sunu yükledim. Şimdi her ikisiyle de bilgisayara sıfırdan format atacağız. Bakalım ne kadar sürecek!
Evet, şimdiki testimizde SSD ve USB Flash ile yapılan Windows 10 kurulumu var. Windows 10 kurulum Iso ’sunu USB’leri yükledik ve format atıyoruz. SSD Flash 5,5 dakika sürdü ama USB Flash 10 dakika 20 saniye gibi bir zaman aldı maalesef.
Bu yazımda, SSD USB belleğin normal flash belleğe göre üstünlüklerini ve artılarını anlatmaya çalıştım. LongLine SSD Belleği, TeknoHall’a özel TEKNOHALL25 indirim kodu ile beraber buradan satın alabilirsiniz. Ayrıca USB SSD testi ile ilgili bu yazımızın videosunu hemen aşağıda paylaşıyorum. Daha fazla TeknoHall videoları için YouTube kanalımıza göz atabilirsiniz.
Aşırı Hızlı SSD USB Bellek İncelemesi