Intel’de çalışan araştırmacılar bu soruya güzel bir cevap buldu. Bir akıllı telefon birkaç küçük oynamaya yardımıyla rahatlıkla bir robot haline getirilebilir. Intel’de çalışan Mathias Müller ve Vladlen Koltun neredeyse 10 bin dolarlık minimum fiyatlarıyla robotların çok pahalı olduğu kanaatinde. Bu nedenle kendiler bir akıllı telefon ve birkaç ufak malzeme ile robot yapmanın yolunu bulduklarını iddia ediyorlar.
Akıllı telefonlar yüksek çözünürlüğe sahip kameraları, grafik işlemcileri, sensörleri ve ana kartları ile aslında bir robotun ihtiyacı olan çoğu şeye sahipler. Bu özellikleri biraz eğip bükerek bir robot ortaya çıkartmak bu iki yaratıcı mühendis için oldukça basit. Intel mühendislerinin fikirlerini hayata geçirmeye karar verdikleri projenin adı OpenBot.
Mühendislerin projesi doğrultusunda akıllı telefon kullanılarak yapılan robot çok fazla bir masraf da çıkartmayacak. Akıllı telefon dışındaki teçhizat rahatlıkla bulunabilecek şeylerden oluşuyor. 4 tekerler, basit bir şasi, üstünde telefonlar uyumlu tutucu, Arduino Nano kart, ev tipi üç boyutlu yazıcının yazıcı malzemesi ve lityum pilleri ile akıllı telefondan yapılan robotun ek masrafı yaklaşık 50 dolara tekabül ediyor.
OpenBot: Yazılım Kısmı
Intel mühendisleri akıllı telefondan yapılan robot için 2 parçadan oluşan bir yazılım öngörüyor. İlki Arduino Nano sistemi ile akıllı telefon arasındaki entegrasyonu sağlayacak. İkincisi ise robotun akıllı telefonun özelliklerinden faydalanmasını sağlayacak. GPS, kamera gibi kısımlar ikinci yazılımla halledilecek.
Otonom Navigasyon
OpenBot projesi kapsamında ortaya çıkan akıllı telefondan yapılma robotlar oldukça büyük bir başarı örneği. Bu robotların en önemli özelliği bir hedefi takip edebiliyor olmasının yanı sıra belirli bir rotayı takip ederken önüne çıkan engelleri algılayıp hesaplayıp bu engelleri aşabiliyor olması.
Dahası da var. Bu otonom navigasyon özelliğine sahip bir robot üretebilmek için elinizde son model bir telefon olması zorunlu değil. Bu özellik Nokia 2.2 gibi alt sınıf bir modelden, gelişmiş bir akıllı telefon olan Huawei P30 modeline kadar her modelden yapılan robotlarda mevcut olacak. Elbette Nokia 2.2 modelinden yapılan robotun performansı ile Huawei P30 ile yapılan robotun performansı bir değil.
Performansı nasıl olursa olsun mühendisler akıllı telefon ve birkaç basit malzeme ile yapılan bir robotun bir hedefi algılayıp takip etmesini ve rotası üzerinde bulunan engelleri algılayıp hesaplayarak aşabilmesinin teknoloji açısından büyük bir adım olduğunu altını çizerek ifade ediyorlar.
OpenBot diğer akıllı telefon kullanılarak üretilen cihazlardan üstün bir özelliği ile ayrılıyor. Bu özellik ise OpenBot’un diğerlerinin aksine yapıldığı akıllı telefonun kapasitesinin üstüne çıkabiliyor olması. Mühendisler akıllı telefondan takip becerisine sahip bir robot üretmenin ötesinde gelecekte bunun daha da ileri gidip havacılık ya da sualtı araştırmalarına ışık tutabileceğini düşünüyor.