Gerek ülkemizdeki işsizlik sorunu gerek türk lirasının giderek değer kaybetmesi, çoğu insanı ana vatanından ayrılıp başka bir ülkede ve şehirde gurbetçi olarak yaşayıp çalışmaya itti. Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer, her yıl düzenli olarak yayınladığı Yaşam Maliyeti Araştırmasının 2021 sonuçlarını paylaştı. Söz konusu araştırma, anavatanından başka bir ülkede çalışan işçiler, diğer bir deyiş ile gurbetçiler için dünyanın en pahalı şehirler sıralıyor. Araştırmada, 209 kentteki konut, ulaşım, teknoloji, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence gibi kalemlerin maliyetleri ölçüldü. Buna göre ise liste şu şekilde;
En Pahalı Şehirler
Türkmenistan/ Aşkabat
Şaşırtıcı bir şekilde listeye ilk sıradan giriş yapan şehir, Türkmenistan’ın Aşkabat şehri. Aşkabat’ın listede birinci olmasının nedeni olarak ülkedeki yüksek enflasyon gösterildi.
Çin/ Hong Kong
Listeye ikinci sıradan giriş yapan bir diğer en pahalı şehir ise Hong Kong. 2020 yılında zirveyi hiçbir şehire kaptırmayan Hong Kong, bu sene ikinci sıraya gerilemiş durumda.
Lübnan/ Beirut
Özellikle 2020 yılında başlayan covid salgını ve patlama sonrası ekonomik bunalım sebebiyle enflasyon yükseldi ve bu durum Beirut’u 3. sıraya yükseltti.
Japonya/ Tokyo
Özellikle, turizm açısından son derece renkli bir seçenek olan Tokyo’da 2020 yılı sonrası ekonomik buhrandan nasibini aldı. Çalışmak için gitmek isteyen gurbetçilerin göz önünde bulundurması gereken bir etken.
Listenin devamındaki diğer şehirler de şu şekilde;
İsviçre/ Zürih
Çin/ Şanghay
Singapur
İsviçre/ Cenevre
Çin/ Pekin
İsviçre/ Bern
Listede İsviçre’den üç büyük şehrin girmesinin nedeni euro’nun kurunun ani artışı nedeniyle, oralarda hayat kurmanın maliyetinin gittikçe zorlaşması olarak belirtiliyor.