Facebook ve Avustralya Anlaşmazlığı Diğer Ülkeleri Nasıl Etkileyecek?

by Ayse Genc
Facebook

Avustralya’da önerilen bir yasa, dünyadaki birçok yasanın ilki olabilir. Facebook, dijital platformların içerik için yayıncılara ödeme yapmasını gerektiren bir yasa tasarısına yanıt olarak Avustralya’daki sosyal ağda haberlerin görüntülenmesini ve paylaşılmasını kısıtlamaya başladı. Geçen yaz Facebook, sosyal medya devinin yayıncılara ödeme yapmasını gerektiren bir yasa teklifiyle ilgili olarak Avustralya hükümetine sert bir uyarıda bulundu.

Facebook’un Avustralya ve Yeni Zelanda operasyonlarını yöneten Will Easton, Ağustos’ta yayınlanan bir blog yazısında, “Bu kanun taslağının yasalaştığını varsayarsak, Avustralya’daki yayıncıların ve insanların yerel ve uluslararası haberleri Facebook ve Instagram’da paylaşmalarına gönülsüzce son vereceğiz,” dedi. “Bu bizim ilk tercihimiz değil, son seçeneğimiz.”

Avustralya’da bulunan kullanıcıların Facebook’tan aldıkları paylaşım uyarı bildirimi

Çarşamba günü Facebook, Google’ı da etkileyen Haber Medyası Pazarlık Kodu yasalaşmadan önce tetiği çekti. Koronavirüsten politikaya kadar çeşitli konularda bilgi almak için sosyal ağa güvenen insan sayısının artması göz önüne alındığında karar büyük ve tartışmalıydı. Misilleme adımı politikacıların, sivil haklar gruplarının ve haber kuruluşlarının hızla öfkesini ateşledi. Bu da Büyük Teknolojinin gücünün neden kontrol edilmesi gerektiğinin bir başka örneği olarak görülüyor.  Avustralya’da olanlar, muhtemelen dünyanın diğer yerlerinde olacakların ilk adımı. AB ve Kanada’daki politikacılar gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini söylediler.

Bu Önerilen Yasa Neyle İlgili? Avustralya’da Değilsem, Neden Umursayayım?

Avustralya, geleneksel haber kuruluşlarının Google, Facebook ve diğer teknoloji şirketleriyle reklam gelirleri için rekabet etmek için mücadele ettiğini söylüyor. Bu, evrensel olmasa da yaygın bir inanç. Bu adım, demokratik toplumların önemli bir parçası olarak görülen haber endüstrisini tehdit ediyor, vatandaşları bilgilendiriyor ve gücü kontrol altında tutuyor. Avustralya oyun alanını eşitlemek istiyor. Diğer ülkeler de benzer yasa ve düzenlemeleri düşünüyor.

Avustralya Parlamentosu’nda aralık ayında tanıtılan teklif uyarınca, haber işletmeleri Facebook ve Google ile bireysel veya toplu pazarlık yapacak. Böylece içeriklerinin karşılığını alabilecekler. Hükümet, “pazarlık gücü dengesizliğine” dair yeterli kanıta sahipse, yasanın kapsamını gelecekte başka platformları da kapsayacak şekilde genişletebilir. Medya kuruluşları ve dijital platformlar bir anlaşmaya varamazsa, bağımsız bir hakem karar verecektir. Yasa ayrıca Facebook ve Google’ın haber kuruluşlarına “kullanıcıların dijital platformlardaki haberlerle etkileşimleri yoluyla topladıkları veriler hakkında net bilgiler” vermelerini gerektiriyor.

Şirketler, Avustralya’nın bir emsal oluşturacağından endişe ediyor. Kanada’daki bir bakan, Google ve Facebook’u ülkesindeki yayıncılara ödeme yapmaya çağırırken Avustralya’nın örneğini gösterdi. Avrupa Parlamentosunun bir üyesi daha önce benzer önlemleri gelecek AB mevzuatına entegre etmek istediğini söyledi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, perşembe günü Hintli mevkidaşı Narendra Modi’yi, diğerlerinden daha fazla Facebook kullanıcısına ev sahipliği yapan bir ülkeden gelen desteği desteklemek için arayarak başka bir atak yaptı. Bunu daha fazla dünya liderleriyle görüşmenin takip etmesi muhtemeldir.

Facebook ve Google Teklife Nasıl Tepki Verdi?

Facebook ve Google önerilen yasayı beğenmedi ancak farklı yanıt verdi. Google, başlangıçta arama ürününü Avustralya’dan çıkarmakla tehdit etse de şirket sonunda büyük yayıncılarla, Rupert Murdoch’s News Corp ile üç yıllık bir anlaşma da dahil olmak üzere anlaşmalar yaptı. Anlaşmalar, yayıncıların küratörlüğünü yaptığı haber makalelerini öne çıkaran Google News Showcase’i içeriyor. Google’ın dünya çapındaki satış noktalarına 1 milyar dolar taahhüt ettiği hizmet. Anlaşmalar, hükümetle uzun süreli bir savaşın ardından Google’ın bazı yayıncılara milyonlarca euro ödemeyi kabul ettiği Fransa’da yapılan bir anlaşmaya benzer bir model izliyor.

Facebook, önerilen yasanın haber kuruluşlarıyla olan ilişkisini “yanlış anladığını” ve okuyucuları yayıncılara yönlendirmedeki rolünü hesaba katmadığını söylüyor. Teknoloji devi, yayıncılar sosyal ağdan “daha fazla abonelik satmalarına, hedef kitlelerini büyütmelerine ve reklam gelirlerini artırmalarına izin verdiği” için yararlanıyor ifadesinde bulundu. Facebook haber içeriğinin, insanların Haber Kaynağı’nda gördüklerinin yüzde 4’ünden daha az olduğunu belirtti. Ayrıca Avustralyalı yayıncılara yaklaşık 5,1 milyar ücretsiz yönlendirme sağladığını söylüyor. Facebook, bu yönlendirmelerin 315 milyon dolar değerinde olduğunu tahmin etti. Facebook, platformunda haberlerin görüntülenmesini ve paylaşılmasını neden kısıtladığını sosyal ağ üzerinden Avustralyalı kullanıcılara bildirdi.

Kullanıcılar Facebook ’un Adımından Nasıl Etkilendi?

Avustralya’daysanız, platformdaki haberleri görüntüleyemez veya paylaşamazsınız. Deneyen kullanıcılar, önerilen yasaya yanıt olarak şirketin paylaşımı kısıtladığını belirten bir bildirim alıyor. Sosyal ağ, Avustralya’nın orman yangını sezonunda insanların hava durumu güncellemeleri için başvurduğu Meteoroloji Bürosu gibi kritik hükümet sayfalarını da engelledi. Facebook, hükümet sayfalarının etkilenmemesi gerektiğini ve onları geri yükleyeceğini söyledi. Kullanıcılar ayrıca hayır kurumlarından ve diğer devlet hizmetlerinden içerik görüntüleyemediklerini veya paylaşamadıklarını bildirdi.

Avustralya’da olmasanız bile, Facebook’un kararı sizi etkileyebilir çünkü Avustralyalı yayıncılardan gelen haberler görüntülenemez veya paylaşılamaz. Bu nedenle, Avustralya haber kuruluşlarının Facebook Sayfaları haberleri göstermez. Başbakan Scott Morrison, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, “Bu eylemler yalnızca, giderek artan sayıda ülkenin, hükümetlerden daha büyük olduklarını ve kuralların kendileri için geçerli olmaması gerektiğini düşünen Büyük Teknoloji şirketlerinin davranışları hakkında ifade ettikleri endişelerini doğrulayacaktır.”

Bazı Ülkeler de Yasayı Benimseyebileceklerini Söyledi

Avustralyalı Maliye Bakanı Josh Frydenberg perşembe günü sosyal ağın patronuna atıfta bulunarak “Bugün Facebook’tan Mark Zuckerberg ile başka bir görüşme yaptım” dedi. “Kalan sorunları konuştuk ve ilgili ekiplerimizin bunları derhal çözeceklerine karar verdik. Hafta sonu tekrar konuşacağız.” Ülke medyasını denetleyen Kanada Miras Bakanı Steven Guilbeault perşembe günü Facebook ve Google’a ülkesindeki yayıncılara ödeme yapma sözü verdi. Guilbeault, Kanada’nın Avustralya modelini benimseyebileceğini belirterek, konu hakkında Fransa, Almanya ve Finlandiya’daki yetkililerle temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir senato komitesinin Haber Medyası Pazarlık Yasası’nı yasaya dönüştürmeyi düşündüğü sırada Google, şubat ayının başında Avustralya’da News Showcase’i başlattı. Tasarı yasalaşmaya yaklaştıkça, Google daha cömert teklifler yaptı. Ülkenin en büyük medya şirketlerinden ikisi olan Nine Entertainment ve Seven West, bildirildiğine göre yılda 23 milyon doların üzerinde değere sahip anlaşmaları kabul etti. News Corp., The Wall Street Journal, The Times ve The Australian gibi gazetelerin “önemli” bir ücret karşılığında News Showcase’e gelmesini sağlayacak küresel bir anlaşma yaptı.

Güncel ve özgün haberler ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Videou anlatımlar için aşağıda bulunan YouTube adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Related Posts

Yorum Bırakın...